Catering post warzywno - owocowy

Dieta warzywno – owocowa lub inaczej zwana postem warzywno-owocowym, w menu uwzględnia tylko rośliny nisko skrobiowe i niskocukrowe jak np.:

warzywa: marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuł, cebula, por, czosnek, dynia, kabaczek, ogórki, pomidor, papryka, sałata, natka pietruszki, zioła

owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny, jagody...

 

W porównaniu z tradycyjną dietą dostarcza pięciokrotnie mniej kalorii, bo tylko ok 700- 800 kcal/dzień, mniej białka i węglowodanów, a ilość tłuszczu jest 20 – krotnie mniejsza, dlatego dla organizmu stanowi ona rodzaj postu leczniczego - głodówki zdrowotnej. W czasie tak restrykcyjnej diety cały metabolizm przestawia się na spalanie, oczyszczanie i regenerację.